U bevindt zich hier: Zenon Scheidingsdesk » partneralimentatie

Partneralimentatie

Wanneer u en uw (ex-)partner gehuwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, heeft u na de scheiding nog steeds een onderhoudsverplichting. Het kan zo zijn dat u recht heeft op partneralimentatie of dat u partneralimentatie moet betalen. Partneralimentatie vraagt vaak uitleg bij een scheiding.

 

Wat is partneralimentatie?

Indien u of uw ex-partner na de scheiding onvoldoende inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien, heeft de andere partner de verplichting om bij te dragen in de kosten van de levensonderhoud. Deze betaling wordt partneralimentatie genoemd.

 

De hoogte van de partneralimentatie

De hoogte van de alimentatie wordt aan de hand van de draagkracht van beide partners bepaald. Het kan zo zijn dat er geen partneralimentatie betaald hoeft te worden, of een summier bedrag. De reden hiervoor kan zijn dat er kinderalimentatie betaald wordt. De kinderalimentatie gaat voor de partneralimentatie. Het kan ook zo zijn dat de partneralimentatie hoog is, aangezien men in die situatie een hoge levensstandaard gewenst was.

De hoogte van de alimentatie kan in de loop der jaren veranderen. Dit is het geval bij grote veranderingen in de leefsituatie, zoals een nieuwe baan of extra verdiensten. Hiernaast wordt de alimentatie ook ieder jaar wettelijk geïndexeerd.

 

Hoe lang betaal ik partneralimentatie?

Als u gescheiden bent na 1 juli 1994, dan geldt voor u de volgende wettelijke termijnen:

  •  Een periode van 12 jaar als er sprake is van een huwelijk met kinderen of een huwelijk zonder kinderen waarvan de huwelijksperiode langer dan 5 jaar heeft geduurd;
  • Een periode van maximaal 5 jaar indien er geen kinderen zijn en het huwelijk niet langer heeft geduurd dan 5 jaar. De alimentatieduur is in dit geval net zo lang als de duur van het huwelijk.

Indien u voor 1 juli 1994 bent gescheiden en u heeft geen einddatum afgesproken met uw ex-partner, is uw alimentatieduur levenslang.

De partneralimentatieplicht stopt echter wanneer de ontvanger van de alimentatie opnieuw gaat samenwonen of wanneer de ontvanger hertrouwt of geregistreerd partnerschap aangaat.

 

De nieuwe situatie na 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 zal de alimentatieduur worden ingekort. De duur van de alimentatie wordt namelijk teruggebracht naar de helft van de duur van het huwelijk, tot een duur van maximum 5 jaar. Er zijn hier echter wel uitzonderingen op, namelijk:

  • Als er uit het huwelijk kinderen zijn geboren, eindigt de partneralimentatie pas wanneer het jongste kind 12 jaar wordt;
  • Als het huwelijk minimaal 15 jaar heeft geduurd en de ontvanger van de partneralimentatie krijgt binnen 10 jaar AOW, dan loopt de alimentatieverplichting door tot de ontvanger de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;
  • Indien u en uw ex-partner op of voor 1 januari 1970 zijn geboren, jullie huwelijk duurde langer dan 15 jaar en u krijgt pas over meer dan 10 jaar AOW, is de maximale alimentatieduur 10 jaar.

 

 

Aftrekbaarheid partneralimentatie na 1 januari 2020 verlaagd.

Verder wordt vanaf januari 2020 de aftrekbaarheid van de partneralimentatie verlaagd zoals dit ook geldt voor bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrek.  Dit betekent dat in jaarlijkse stappen vanaf 2020 tot 2023 het percentage waarin de partneralimentatie kan worden afgetrokken van het belastbaar inkomen wijzigt. De afbouw van het aftrekpercentage is als volgt

  • 2020 is het percentage 46%
  • 2021 is het percentage 43%
  • 2022 is het percentage 40%
  • 2023 is het percentage 37%

In 2020 en 2021 hebben alleen de inkomens die in de hoogste belastingschijf vallen, dat is boven de € 68.500 belastbaar per jaar, te maken met de aftrekbeperking. Na 2022 volgen ook de alimentatiebetalers in de overige belastingschijven.

 

Wat kan Zenon Scheidingsdesk voor u betekenen?

Zenon Scheidingsdesk kan voor u een alimentatieberekening maken. Hierbij wordt er gekeken naar welk bedragen u of uw (ex-)partner zal moeten betalen. Hiernaast kunnen wij voor u een convenant opstellen met daarin de gemaakte afspraken over de partneralimentatie.

Wilt u meer weten over partneralimentatie, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wij helpen u graag

Hans Kurvers mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Hans Kurvers

Mediator in Breda en Tilburg

Simone Blok mediator in Tilburg

Simone Blok

Mediator in Tilburg

Laura Vrieling mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Laura Vrieling

Mediator in Breda

Dieuwertje Suurland kindercoach

Dieuwertje Suurland

Ouderschapscoach in Breda

mfn registermediator
nederlandse mediators vereniging
mediators familierecht familiemediation
raad voor rechtbijstand