U bevindt zich hier: Scheidingsdesk » Waarom mediation bij een echtscheiding?

Waarom mediation?

Een echtscheiding brengt veel narigheid met zich mee, vooral wanneer er sprake is van een vechtscheiding. Een vechtscheiding brengt namelijk veel extra stress met zich mee tegenover een scheiding waarbij beide partijen nog wel met elkaar door een deur kunnen. Een mediator biedt hiervoor de oplossing, door partijen samen aan tafel te laten gaan en ze hierbij professioneel te begeleiden door middel van mediation. Op deze manier wordt het huwelijk op een goede manier afgesloten, zodat men na het huwelijk ook nog gezamenlijk aan tafel kan.

 

Meer zekerheid

Een van de voordelen van mediation is dat wanneer partijen van te voren al met elkaar aan tafel gaan, dit meer zekerheid biedt over de situatie na de echtscheiding. Dit omdat de afspraken van te voren samen gemaakt worden en vastgelegd worden, terwijl de uitkomst bij een vechtscheiding pas wordt uitgesproken door de rechter. Bij een scheiding waarbij beide partijen een advocaat in de arm nemen blijft het dus afwachten op de uitspraak van de rechter.

Bel ons

Voor meer informatie

Meer weten maak dan een gratis en vrijlbijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek met onze mediators door gebruik te maken van onze online agenda.
Maar natuurlijk kunt u ook gewoon even op een andere manier contact met ons opnemen.

Minder kosten

Een ander voordeel van mediation is dat het voordeliger is dan een zogenaamde ‘vechtscheiding’, waarbij ieder zijn eigen advocaat in de hand moet nemen. Wanneer er besloten wordt om uit elkaar te gaan door middel van mediation, kunnen de afspraken die door beide partijen zijn gemaakt tijdens de mediationsessies, vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant en kan er een gezamenlijk verzoek ingediend worden bij de rechtbank. Doordat er hierbij sprake is van een gezamenlijk verzoek, is er maar een advocaat nodig om dit verzoek in te dienen bij de rechtbank.

Daarnaast is Zenon Scheidingsdesk transparant in de kosten voor de scheiding. Naast de vaste trajectkosten, de kosten voor de indiening bij de rechtbank door de advocaat en griffierecht hebben wij de kosten voor besprekingen flexibel gemaakt, in die zin dat het afhankelijk is van uw situatie of er meer of minder besprekingen nodig zijn. Voor meer informatie over de kosten kunt u onze hier terecht.

Door Zenon Scheidingsdesk wordt vaak ook een toevoeging aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit houdt in dat de overheid een deel van de kosten voor de echtscheiding zal vergoeden, afhankelijk van het inkomen van de aanvrager. Ook werken onze mediators samen met een advocaat, zodat partijen niet zelf naar een advocaat op zoek hoeven te gaan.

Snelheid

Vaak is een echtscheiding door het gebruik van mediation ook sneller afgerond dan een echtscheiding waarbij beide partijen een advocaat in de hand moeten nemen. Wanneer er sprake is van twee advocaten, verloopt de communicatie vaak via de advocaten, wat ook veel extra tijd kost. Ook staan hierbij tegenstrijdige belangen tegenover elkaar, in tegenstelling tot mediation, waarbij er gezocht wordt naar gezamenlijke belangen.

 

Vrijwilligheid

Tot slot is het wel belangrijk dat beide partijen vrijwillig meedoen met mediation en dit ook echt willen. Wanneer een van de partijen echt niet wilt, is er geen andere keuze dan ieder zijn eigen advocaat te nemen en te wachten op het oordeel van de rechter.

 

Neem contact op

Wij helpen u graag

Hans Kurvers mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Hans Kurvers

Mediator in Breda en Tilburg

Simone Blok mediator in Tilburg

Simone Blok

Mediator in Tilburg

Laura Vrieling mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Laura Vrieling

Mediator in Breda

Dieuwertje Suurland kindercoach

Dieuwertje Suurland

Ouderschapscoach in Breda

mfn registermediator
nederlandse mediators vereniging
mediators familierecht familiemediation
raad voor rechtbijstand