U bevindt zich hier: Scheidingsdesk » Subsidie

Subsidie bij mediation en scheiding

Wanneer u aan de onderstaande voorwaarden voldoet komt u in aanmerking voor een subsidie voor een mediation wat ook toevoeging wordt genoemd. De subsidie wordt door de mediator van Zenon Scheidingsdesk bij de Raad voor Rechtsbijstand voor u aangevraagd . U ontvangt binnen 2 weken bericht of u in aanmerking komt voor een toevoeging. Na de mediation zal nog worden getoetst door de Raad voor Rechtsbijstand of u voldoet aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de resultaatbeoordeling.

Als u gaat scheiden wordt u beiden gezien als alleenstaand (ouder), ook wel eenoudergezin genoemd, mits u een minderjarig kind heeft ingeschreven op uw gezamenlijke adres. Wanneer u geen minderjarig kind heeft ingeschreven wordt u beiden gezien als alleenstaand. Men gaat hierbij uit van de situatie zoals deze is tijdens de aanvraag van de toevoeging.

Met betrekking tot het inkomen en het vermogen kijkt men twee kalenderjaren terug naar het verzamelinkomen en het vermogen. Indien uw inkomen of vermogen sindsdien is gedaald dan kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. Zie hiervoor de toelichting peiljaarverlegging.

Wanneer uw persoonlijke verzamelinkomen (zonder dat van uw aanstaande ex-partner) minder is dan € 44.000,- kunt u al in aanmerking komen voor subsidie. Wilt u weten wat uw geregistreerd inkomen/verzamelinkomen van box I, II en III is vraag dan een inkomensverklaring aan op de site van de belastingdienst met uw DigiD. U ontvangt dan van de belastingdienst uw verzamelinkomen. Klik of tik hiervoor op onderstaande link inkomensverklaring.

U heeft recht op subsidie als alleenstaande:

Uitgangspunt is het fiscaal jaarinkomen in peiljaar 2022

✓  U betaalt een eigen bijdrage van € 61 bij een individueel inkomen tot € 22.100

✓  U betaalt griffierecht € 43,50

Totaal € 104,50 per persoon

U heeft recht op subsidie als alleenstaande:

Uitgangspunt is het fiscaal jaarinkomen in peiljaar 2022

✓  U betaalt een eigen bijdrage van € 121 bij een individueel inkomen van € 22.101 tot € 31.100

✓  U betaalt griffierecht € 43,50

Totaal € 164,50 per persoon

U heeft recht op subsidie als éénoudergezin:

Uitgangspunt is het fiscaal jaarinkomen in peiljaar 2022

✓  U betaalt een eigen bijdrage van € 61 bij een individueel inkomen tot € 30.700

✓  U betaalt griffierecht € 43,50


Totaal € 104,50 per persoon

U heeft recht op subsidie als éénoudergezin:

Uitgangspunt is het fiscaal jaarinkomen in peiljaar 2022

✓  U betaalt een eigen bijdrage van € 121 bij een individueel inkomen van € 30.701 tot en met € 44.000

✓  U betaalt griffierecht € 43,50

Totaal € 164,50 per persoon

Eigen bijdrage bij Mediation bij een scheiding wordt u beiden gezien als eenoudergezin.

De kosten van de eigen bijdrage zijn eenmalig ongeachte het aantal besprekingen. Het kan bij een mediation ook voorkomen dat de man geen subsidie krijgt maar de vrouw wel. De man betaalt in dat geval de helft van de kosten van de mediation en de vrouw alleen haar eigen bijdrage. Wanneer u een toevoeging heeft krijgt u ook een subsidie voor het griffierecht, de kosten voor de rechtbank. Zonder toevoeging is het griffierecht € 164,50 per persoon bij een echtscheiding maar wanneer u een toevoeging heeft, betaalt u aan griffierecht € 43,50 voor een toevoegingsgerechtigde. Wanneer u beiden dus in aanmerking komt voor een toevoeging zijn de totale kosten voor een echtscheiding ongeachte het aantal besprekingen en inclusief de kosten van de rechtbank € 208,50,- of € 269,- of € 329,- all-in dus voor alle mediation bijeenkomsten en de kosten van de rechter en indiening van het echtscheidingsverzoek.

Wanneer u meer vermogen heeft in box III komt u ook niet in aanmerking voor een toevoeging.  In het peiljaar 2022 is de vermogensgrens per persoon € 31.747,-

Het behouden van de subsidie is ook afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat u ontvangt uit het verdelen van het gemeenschappelijke vermogen ( het zogenoemde resultaat). De hoogte van het drempelbedrag bedraagt in 2024 18.476. Ontvangt u meer dan dit bedrag dan vervalt de toevoeging alsnog wegens een resultaat dat de hoogte van het drempelbedrag overschrijdt.

Hans Kurvers mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Hans Kurvers

Mediator in Breda en Tilburg

Simone Blok mediator in Tilburg

Simone Blok

Mediator in Tilburg

Laura Vrieling mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Laura Vrieling

Mediator in Breda

Dieuwertje Suurland kindercoach

Dieuwertje Suurland

Ouderschapscoach in Breda

mfn registermediator
nederlandse mediators vereniging
mediators familierecht familiemediation
raad voor rechtbijstand
 
 
 
 
 
 
 
 

Een vrijblijvend gesprek

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Tijdens een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek willen wij ons graag introduceren. Wij leggen in een kennismakingsgesprek uit wat u wel en wat u ook niet van ons kunt verwachten. Hoe normaliter een scheidingsbemiddeling verloopt. Met welke kosten u rekening kunt houden.
Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer 3 kwartier en schept geen verplichtingen maar geeft u duidelijkheid.