Hoe regelt u dat?
Als u het moeilijke besluit neemt om te gaan scheiden, zal u het gezamenlijke vermogen moeten verdelen. Grofweg kan dit op twee manieren: volgens uw huwelijkse voorwaarden, of alles door de helft. Dat klinkt simpel, maar de daadwerkelijke verdeling is dat meestal niet, want er komt naast emotie nog veel meer bij kijken.
Vermogen verdelen bij gemeenschap van goederen
Indien u geen huwelijkse voorwaarden hebt of in uw huwelijkse voorwaarden gekozen heeft voor gemeenschap van goederen, is al het vermogen gemeenschappelijk (met uitzondering van hetgeen wat verkregen is onder uitsluitingsclausule bij schenkingen of nalatenschappen). Dit geldt voor persoonlijke en gezamenlijke spaarrekeningen, maar ook voor een eventueel negatief banksaldo of andere schulden.
De belangrijkste uitzondering hierop is vermogen dat geschonken of geërfd is met een uitsluitingsclausule. Met een dergelijke clausule kan de schenker of erflater vastleggen dat het bedrag niet mag vallen in de gemeenschap van goederen. Ook andere goederen kunnen buiten de gemeenschap vallen. Bijvoorbeeld goederen die nauw verbonden zijn met iemand (bijzondere sieraden, een ontslagvergoeding) of goederen die iemand voor zijn eigen verzorging uit de nalatenschap van zijn voormalige echtgeno(o)t(e) heeft kunnen kiezen.
Neem contact op
Wij helpen u graag
Vermogen verrekenen bij huwelijkse voorwaarden
Uw vermogen verdelen als u gehuwd bent onder huwelijkse voorwaarden lijkt in eerste instantie eenvoudig. U leest in uw huwelijkse voorwaarden wat u heeft afgesproken en verdeelt uw vermogen volgens die afspraak. Ook hier gelden uitzonderingen, zoals schenkingen met een uitsluitingsclausule. Onderdeel van uw huwelijkse voorwaarden kan een verrekenbeding zijn. Hierin legt u vast dat u jaarlijks berekent hoeveel vermogen u gezamenlijk heeft opgebouwd, om dit bedrag vervolgens te verdelen, bijvoorbeeld precies door de helft.
Vaak wordt echter in de praktijk een verrekenbeding niet nageleefd of is het onduidelijk wat er onder inkomen wordt verstaan en wat er moet gebeuren met overgespaard inkomen. Doordat dit recht op verrekening niet zomaar vervalt, moet er bij een scheiding vastgesteld worden waar ieder recht op heeft. Dat kan een moeilijke klus zijn. De wetgever stelt dan ook dat het totale vermogen in de verrekening betrokken moet worden, tenzij u anders kunt aantonen. Zorg er dan ook voor dat u uw huwelijkse voorwaarden naleeft.
Bent u onzeker of u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd of wilt u de tekst van uw huwelijkse voorwaarden inzien? Raadpleeg dan het huwelijksgoederenregister. Door het invullen van uw achternamen en de huwelijksdatum kunt u zien of u huwelijkse voorwaarden heeft en kunt u deze opvragen.
Meer vragen over huwelijksvermogensverdeling? Neem contact met ons op of maak een afspraak.
Hans Kurvers
Mediator in Breda en Tilburg
Simone Blok
Mediator in Tilburg
Laura Vrieling
Alimentatie
Dieuwertje Suurland
Ouderschapscoach in Breda
Een vrijblijvend gesprek
Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek
Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer 3 kwartier en schept geen verplichtingen maar geeft u duidelijkheid.