U bevindt zich hier: Scheidingsdesk » indexatie van de alimentatie

Indexatie van de alimentatie

Jaarlijks moet u met uw ex-partner de indexatie van de alimentatie toepassen. Het actuele indexatiepercentage voor de indexatie vindt u op deze pagina. De indexatie geldt voor zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie.

Waarom indexatie van de alimentatie?

Alimentatie wordt om verschillende redenen geïndexeerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de stijging van de kosten in levensonderhoud, inflatie, stijging van de lonen en dergelijke.

Hiernaast is de indexatie wettelijk verplicht. Dit is geregeld in artikel 1:402a van het Burgerlijk Wetboek. Deze verhoging geldt niet wanneer u hierover afspraken heeft gemaakt in een echtscheidingsconvenant.

partneralimentatie

Vaststelling indexatiepercentage

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt op basis van de landelijke loonontwikkeling een loon indexcijfer. Nadat de loonindexcijfer bekend is, bepaalt de minister van Justitie & Veiligheid rond november aan de hand van dit indexcijfer het indexatiecijfer voor alimentatie..

Bent u de indexatie vergeten?

Bent u of uw ex-partner de indexatie vergeten? Dan kan dit grote gevolgen hebben. De verhoging kan tot wel 5 jaar terug worden geïnd. Bent u alimentatieontvanger en is de alimentatie per 1 januari niet verhoogd? Dan kunt u uw ex-partner eenvoudig hieraan herinneren. Lukt het na enige herinneringen niet om de alimentatie indexatie te ontvangen, dan kunt u overwegen om contact op te nemen met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) .

Actueel indexatiecijfer alimentatie

Het indexatiecijfer van 2022 is 1,9%.

Neem contact op

Wij helpen u graag

Hans Kurvers mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Hans Kurvers

Mediator in Breda en Tilburg

Simone Blok mediator in Tilburg

Simone Blok

Mediator in Tilburg

Laura Vrieling mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Laura Vrieling

Mediator in Breda

Dieuwertje Suurland kindercoach

Dieuwertje Suurland

Ouderschapscoach in Breda

mfn registermediator
nederlandse mediators vereniging
mediators familierecht familiemediation
raad voor rechtbijstand