U bevindt zich hier: Scheidingsdesk » alimentatie berekenen

Alimentatie

Het berekenen van alimentatie is een specialisme. Zowel partner- als kinderalimentatie wordt op een andere manier berekend en kent zo zijn eigen regels. 

 

Kinderalimentatie

Bij de kinderalimentatie dient er rekening gehouden te worden met verschillende factoren waardoor het erg lastig is. Het uitgangspunt bij kinderalimentatie is dat de kinderen zo min mogelijk erop achteruit gaan gelet op de levensstandaarden. De hoogte van de kinderalimentatie wordt dan ook bepaald aan de hand van:

  • De behoefte van een kind;
  • Het gezinsinkomen;
  • De draagkracht;
  • De omgangsregeling;
  • De hoogte van het kindgebonden budget.

Bij het berekenen van de kinderalimentatie dient er ook gekeken te worden naar de alimentatienormen. Dit zijn geen wettelijke normen, maar normen die door de Expertgroep Alimentatienormen ieder jaar worden vastgesteld. 

Kinderen zijn vanaf 18 jaar financieel verantwoordelijk. Indien uw kind tussen de 18 en 21 jaar niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien, dan is een kinderalimentatie verplicht. De kinderalimentatie dient vanaf de 18e verjaardag aan het kind betaald te worden. 

Indien uw kind ouder is dan 21 jaar, dan vervalt uw onderhoudsplicht. U hoeft dan wettelijk gezien geen bijdrage meer te betalen aan uw kind. Dit is ook zo wanneer het kind niet voldoende inkomen heeft.

 

Hans Kurvers mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Hans Kurvers

Mediator in Breda en Tilburg

Simone Blok mediator in Tilburg

Simone Blok

Mediator in Tilburg

Laura Vrieling mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Laura Vrieling

Mediator in Breda

Dieuwertje Suurland kindercoach

Dieuwertje Suurland

Ouderschapscoach in Breda

mfn registermediator
nederlandse mediators vereniging
mediators familierecht familiemediation
raad voor rechtbijstand