Kleedgeld: leren budgetteren

Ooit zullen uw kinderen financieel op eigen benen staan. Maar daar is oefening voor nodig. Kleedgeld kan daarbij helpen. Uw kinderen leren zo zelf met geld omgaan. En u weet precies hoeveel u aan kleding voor uw kinderen kwijt bent. Welke afspraken moet u maken met uw kind?

Wanneer beginnen met kleedgeld?

Kinderen van 12 of 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Het is dus een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Kleding is vooral voor pubers erg belangrijk. Ze zijn gemotiveerd om goed na te denken over hoe ze hun kleedgeld uitgeven. Ze oefenen zo met verschillende kanten van budgetteren:

  • Afstemmen van uitgaven op inkomsten
  • Maken van keuzes
  • Geld opzij leggen voor grotere aankopen

€ 55,50 per maand zijn de minimale kosten van kleding voor jongens van 12 jaar en ouder.

In het begin moet u uw kinderen misschien nog een beetje helpen. Bijvoorbeeld door samen een overzicht te maken van wat nodig is en wat het ongeveer kost. Ook kunt u helpen bepalen wanneer uw kind een bepaald kledingstuk aan moet schaffen.
Hoeveel kleedgeld geef ik?

Hoeveel kleedgeld u kunt geven is lastig te zeggen. Dit hangt onder andere af van hoeveel u aan kleding kunt of wilt uitgeven. En wat uw kind wel of niet van dit bedrag moet betalen. Concrete bedragen zijn daarom moeilijk te noemen. Wel kunnen we een aantal gemiddelde bedragen noemen voor de kosten van kleding. Dit zijn dus geen normbedragen!

Uit onderzoek onder scholieren (2013) blijkt dat een scholier die zelf geld uitgeeft aan kleding ongeveer 45 euro per maand besteedt.
Uit Nibud-gegevens blijkt dat kleding voor jongens van 12 jaar en ouder minimaal 55,50 euro per maand kost. Voor meisjes is dit 51,50 euro per maand. Het gaat hier om alle kleding: van sokken, ondergoed tot een winterjas.

Richtlijnen vat een kind gemiddeld ontvangt aan kleedgeld

LeeftijdKleedgeld gemiddeld vanaftot gemiddeld per maand
12tussen de € 30,-en de € 45
13tussen de € 45,-en de € 50
14rond de € 50,-rond de € 50
15tussen de € 50,-en de € 60
16tussen de € 50,-en de € 60
17tussen de € 50,-en de € 65
18tussen de € 50,-en de € 60

Zorg dat u vooraf goede afspraken over het kleedgeld maakt met uw kind:

Overweeg (een deel van) het bedrag op een bankrekening te storten. Zo leert uw kind daar ook mee omgaan.
Bepaal een vast tijdstip waarop u het kleedgeld geeft of overmaakt. Bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal. Een goed moment kan zijn als u de kinderbijslag ontvangt.
Spreek af wat uw kind van het kleedgeld moet kopen. Moet uw kind bijvoorbeeld ook zelf schoenen, ondergoed, sportkleding en reparaties betalen? En hoe zit het met nette kleding voor speciale gelegenheden?
Stel een termijn vast waarvoor u het bedrag afspreekt. Kijk bijvoorbeeld vlak voor de verjaardag van uw kind of u het bedrag kunt verhogen.
Houdt uzelf ook aan de afspraken. Geef steeds hetzelfde bedrag, op = op.
Vertel uw kind dat het regelmatig geld opzij moet leggen voor een duurdere aankoop, zoals een winterjas.
Onthoud dat kleedgeld geen middel is om te straffen. Het is een middel om verantwoord met geld te leren omgaan.

Het werkt vaak goed om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Print bijvoorbeeld een mooi contract en onderteken het samen. Zet hierin tot wanneer het contract loopt, het bedrag, wanneer en hoe u betaalt en wat uw kind zelf moet betalen.

Het Nibud heeft een invulschema gemaakt om te downloaden: wat zijn de kosten en wie betaalt wat?