U bevindt zich hier: Scheidingsdesk » Scheiding van tafel en bed

Het verschil tussen een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed?

Hoewel de gevolgen van echtscheiding en een scheiding van tafel en bed in het dagelijkse leven grotendeels gelijk zijn, zijn er toch een aantal wezenlijke verschillen. Hieronder zullen we deze verschillen bespreken en een korte uitleg geven.

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Vaak wordt er gedacht dat als je niet meer bij elkaar woont dat je dan ook gescheiden bent van tafel en bed. Dat is een misverstand want dit moet ook worden uitgesproken door de rechter. Bij een scheiding van tafel en bed blijft in tegenstelling tot een echtscheiding de huwelijksband tot stand. Dit betekent dat je niet met iemand anders in het huwelijk kan treden, omdat de huwelijksband nog tot stand is gebleven. Wel is de procedure grotendeels hetzelfde als die van een echtscheiding en moet je ook naar de rechtbank. Alle bezittingen en schulden worden namelijk verdeeld en wanneer er minderjarige kinderen zijn moet er ook een ouderschapsplan gemaakt worden. Het verschil is dat de scheiding niet wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente, omdat je op die manier officieel getrouwd blijft. Wel moet de beschikking binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

De belangrijkste verschillen.

De huwelijksband

Bij een echtscheiding wordt de huwelijksband definitief verbroken, bij een scheiding van tafel en bed is dit anders. Zoals de naam het ook mooi zegt, scheiden partners van tafel en bed, maar feitelijk blijven zij gehuwd. Dit betekent dat beide partners niet opnieuw met iemand in het huwelijk kunnen treden, geregistreerd partnerschap aan kunnen gaan of een samenlevingscontract op kunnen stellen. Dit is waarom er om religieuze redenen vaak voor wordt gekozen.

Verzoening

Een ander belangrijk verschil is dat de scheiding van tafel en bed nog terug gedraaid kan worden. Wanneer er sprake is van een verzoening, kan de scheiding van tafel en bed teruggedraaid worden door de rechtbank hiervan op de hoogte te brengen. Wanneer dit is gebeurd herleeft het huwelijk zich weer en hoeven partijen niet opnieuw te trouwen. Een verzoening moet ook worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

 

Pensioen

Bij een echtscheiding worden zowel het ouderdomspensioen als het nabestaandenpensioen verdeeld. Bij een scheiding van tafel en bed wordt alleen het ouderdomspensioen verdeeld, het nabestaandenpensioen wordt niet verdeelt, omdat je officieel nog getrouwd bent. Dit heeft als voordeel dat je bij het overlijden van je partner, het gewone nabestaandenpensioen blijft ontvangen, in plaats van het bijzonder nabestaandenpensioen. Daarnaast bestaat het risico niet, dat je wel zou hebben bij echtscheiding, dat het nabestaandenpensioen vervalt omdat het een nabestaandenpensioen op risicobasis is.

Conclusie

De conclusie is dat er zowel voor- als nadelen zijn. Een voordeel kan zijn dat het normale nabestaandenpensioen van kracht blijft, het nadeel kan zijn dat je niet opnieuw kunt trouwen met de nieuwe liefde van je leven, hoewel dit om religieuze redenen ook weer als een voordeel gezien kan worden. Verder is er voor beide een uitspraak van de rechter nodig.

Neem contact op

Wij helpen u graag

Bel ons

Voor meer informatie

Hans Kurvers mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Hans Kurvers

Mediator in Breda en Tilburg

Simone Blok mediator in Tilburg

Simone Blok

Mediator in Tilburg

Laura Vrieling mediator in Breda Tilburg en Oosterhout

Laura Vrieling

Mediator in Breda

Dieuwertje Suurland kindercoach

Dieuwertje Suurland

Ouderschapscoach in Breda

× Hoe kan ik je helpen?