Scheiding huisdieren regelen in een omgangsregeling
De scheiding huisdieren en de mogelijke regelingen. Voor de meeste bezitters van huisdieren valt zijn of haar huisdier niet onder de inboedel en kun je een huisdier niet zomaar verdelen zoals de overige zaken op de inboedellijst. Hoewel juridisch de hond, kat, cavia, vogel, konijn en alle ander huisdieren onderdeel zijn van de boedel bij een scheiding, is het mogelijk om de omgang met een huisdier en de zorg in het scheidingsconvenant vast te leggen of in een onderhandse overeenkomst. Een omgangsregeling kan veel overeenkomsten vertonen met die van een ouderschapsplan voor kinderen.
Hierin kun je vastleggen wie zorgt voor het welzijn van het huisdier, wie de kosten van de voeding betaalt, wie beslissingen neemt over medische handelingen en wie wat bijdraagt aan de medische kosten van het huisdier. Wanneer er ook kinderen zijn zie je vaak dat de huisdieren met de kinderen meegaan van het huishouden van de ene ouder naar de andere en terug, een soort co-ouderschap voor het huisdier. Huisdieren verdelen bij een scheiding kan emotioneel aangrijpend zijn. Ook de huisdieren als hond en kat zullen bij een echtscheiding verdeeld worden of gecompenseerd. Vaak is dit niet altijd even gemakkelijk. Mensen zijn gehecht aan hun huisdier ook na een scheiding.
Mocht u samen er niet aan uitkomen hoe u de zorg en omgang met uw huisdieren kunt regelen maak dan gebruik van een mediator. U kunt aan elkaar aangeven waarom u vindt dat een regeling zo moet worden getroffen en heeft dan meer ruimte voor de motivering. Vaak ontaard een poging zonder een neutrale derde in een emotionele discussie zonder dat er ruimte is om naar elkaar te luisteren. Zorg er in ieder geval voor dat de regelingen omtrent uw huisdier niet de aanleiding of de inzet wordt van een vechtscheiding.
Heeft u hierover vragen neem dan contact met ons op.