Je kind betrekken bij de scheiding is vaak een moeilijke opgave. Hoe pak je dit aan en waar kan een kind zijn mening over vormen?

Dit zijn vragen die wij binnen onze praktijk vaak tegenkomen. Kinderen dienen namelijk betrokken te worden bij het opstellen van het ouderschapsplan dat over hen gaat. Zo bescherm je de rechten van de kinderen. Deze rechten zijn opgenomen in het VN Verdrag Inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarnaast houd je rekening met hun belangen. Om de betrokkenheid van de kinderen makkelijker te maken is het KIES kindplan ontworpen. Dit plan helpt je om de stem van jullie kind een rol te laten spelen bij de afspraken die tussen jullie binnen de scheiding worden gemaakt.

Het kindplan dient ingevuld te worden door jullie kind. Hij kan aangeven waar hij het moeilijk mee heeft, maar ook wat hij  graag zou willen. Je kan denken aan de omgang met oma en opa, maar ook of hij gelijk betrokken wil worden in een nieuwe relatie van één van jullie. Hij kan jullie ook vragen stellen over de scheiding. Kinderen vanaf 10 jaar ontwikkelen namelijk een sterk rechtvaardigheidsbesef. Het is dus belangrijk dat kinderen binnen een scheiding serieus genomen moet worden. Geef als ouder wel aan dat jullie uiteindelijk degene zijn die de doorslaggevende keuzes maken.

Indien jullie toch moeilijkheden hebben met de kinderen betrekken bij het opstellen van jullie ouderschapsplan, kan het handig zijn om de kinderen te laten praten met de mediator. Dit kan voor jullie wat rest geven in de stressvolle tijd. 

 

Het KIES Kindplan is pas sinds kort beschikbaar. Hieronder vind je een filmpje over Isabelle wiens ouders zijn gescheiden. Zij laat zien wat zij van het kindplan vindt en of zij dit fijn had gevonden toen haar ouders gingen scheiden. 

 

Het KIES kindplan kan je hier downloaden.